Jenny Karlsson

Yoga Healing Massage

 

                                  

                                                                             

 

Klassisk Massage

Massage är en gammal form av healing som använts i tusentals år för att lindra smärta, skänka välbehag, ge ny energi och vitalisera musklerna.

Vad är massage bra för?
Massage ger effektiv hjälp vid olika muskulära smärttillstånd. Massagen ökar syretransporten till musklerna och ger en förbättrad funktion och ökad motståndskraft mot belastning. Vid redan uppkomna besvär kan massage påskynda läkning, återhämtning och rehabilitering. Genom massagen frigörs hormonet oxytocin som har en lugnande inverkan, därför ger massage även god effekt vid stressymptom. Massagen hjälper dig att komma ner i varv och bli skönt avslappnad.  Kom ihåg att massage är inte bara till för rygg-nacke, behandling kan även vara välgörande för exempelvis ben, säte, armar, ansikte, skalp, bröstmuskulatur och trötta fötter.

Klassisk massage

Behandlingsformen kan spåras flera tusen år tillbaka, till forntida Egypten och antikens Grekland. Per Henric Ling, sjukgymnastikens fader, skapade den svenska massagen under början av 1800-talet, som idag är känd över hela världen. Den svenska massagen är numera ett kvalitetsbegrepp som står för särskilda behandlingsformer av muskulaturen och töjning, som utformats i nära samarbete med läkare, fysiologer och sjukgymnaster.

 

Vad händer vid massage?
De positiva effekterna av massage är många och påverkar både det fysiska och psykiska. Här följer några exempel:

 -  Mjukar upp och gör spända och ömma muskler elastiska
-   Mjukar upp bindväv och motverkar ärrbildningar i musklerna efter skador
-   Ökar blodflödet och syre- och näringstillförseln i musklerna
-   Lossar kramper och låsningar
-   Ökar lymfcirkulationen

-   Stärker immunförsvaret genom att antalet vita blodkroppar ökar
-   Hjälper till att forsla bort slaggprodukter, främst mjölksyra från musklerna
-   Dränerar svullnader
-   När bröst- och ryggmuskler slappnar av förbättras och fördjupas andningen
-   Sänker blodtrycket
-   Ökar prestations- och återhämtningsförmågan
-   Har en lugnande och avslappnande effekt på nervsystemet
-   Genom beröring påverkas vissa av kroppens hormoner positivt t.ex. stresshormoner, matsmältningsapparaten och sömnhormoner.
-   Ger en ökad kroppskännedom

I dagens samhälle är behovet av massage stort! Många lever ett stressigt och kravfyllt liv samt har ett stillasittande arbete där de känner av de numera vanliga symtomen som "musarm", "datornacke" och huvudvärk. Om man på ett tidigt stadium och på kontinuerligt sätt använder sig av massage så kan man både lindra och förebygga dessa typer av besvär.